6 iunie: SUA au declarat război României şi Bulgariei (2024)

Pe 6 iunie 1942, carăspuns la declaraţia de război a guvernului român din 12 decembrie 1941, SUAdeclară război României și Bulgariei în cel de-Al Doilea Război Mondial. Totîntr-o zi de 6 iunie, dar în 1930, începea „restauraţia carlistă”.

6 iunie: SUA au declarat război României şi Bulgariei (1)

Soldaţi români în al Doilea Război Mondial, foto arhivă

6 iunie 1917: s-anăscut Ion Raţiu, vicepreşedinte al PNŢCD

Născut la Turda,Ion Rațiu a fost vicepreședinte al PNŢCD și a candidat la funcţia de preşedinteal României la alegerile din 1990, unde a obţinut 4,29 % din voturi şi s-aplasat pe locul 3. De asem*nea, Rațiu a trăit între 1940-1990 în MareaBritanie, unde a întemeiat Fundația Rațiu. În anul 1984, aflat în exil, aînființat organizația Uniunea Mondială a Românilor Liberi.

6 iunie: SUA au declarat război României şi Bulgariei (2)

Ion Rațiu, foto arhivă

În 1990 a fost alesdeputat de Cluj din partea Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, iarîn anul 1991 a fondat ziarul Cotidianul.

Ion Raţiu a muritla 17 ianuarie 2000, la Londra.

6 iunie 1930: Carolal II-lea se întoarce în ţară şi şi pretinde tronul de la fiul său, regeleMihai

După patru ani depribegie şi după ce renunțase la privilegiile și datoriile monarhice, Carol II iaprin suprindere Palatul şi guvernul cu o telegramă: „Sosesc cu întreaga familie. Gicu”. Se întorcea în țară unde,într-o succesiune nefirească a evenimentelor, avea să pretindă tronul de lafiul său, Regele Mihai I.

6 iunie: SUA au declarat război României şi Bulgariei (3)

Regele Mihai şi Carol al II lea, foto arhivă

La 6 iunie 1930 CarolCaraiman ajunge la București, de la Munchen, cu un avion închiriat. În ciudatelegramei trimise, pe aeroportul de la Băneasa nu îl aştepta nimeni, aşa încâtse instalează la Cotroceni, de unde îi telefonează lui Iuliu Maniu, pe atuncipreședinte al Consiliului de Miniștri. Rezultatul discuțiilor dintre ei esteprezentat de ziarul „Viitorul” din 8 iunie 1930: „După cum am anunţat, d. Maniu, preşedintele Consiliului, văzând căsingura soluţie pe care d-sa o propunea şi pe care o admitea - ca ex-principeleCarol să intre în Regenţă - care s-ardescomplecta prin demisia d-lui Sărăţeanu, nu a fost acceptată de ex-principeleCarol. D-sa a arătat Consiliului de miniştri că, ca şef al guvernului nu sepoate face sperjur, întrucât alegerea ca Rege a ex-principelui Carol ar însemnadetronarea actualului Rege, lucru pe care nu înţelege să-l admită. D-sa adeclarat că supune Regenţei demisia guvernlui”.

6 iunie 1942: SUAau declarat război României şi Bulgariei

Pe 6 iunie 1942, carăspuns la declaraţia de război a guvernului român din 12 decembrie 1941, SUAdeclară război României și Bulgariei în cel de-Al Doilea Război Mondial.

6 iunie: SUA au declarat război României şi Bulgariei (4)

Imagine de sus cu bombardamentele din Bucureşti din 1944, foto arhivă

Efectele acesteideclaraţii încep să se vadă mai imediat, în mai puţin de o săptămână chiar,când SUA efectuează primul raid aerian în Europa, chiar desupra României.

La şase zile dupăce S.U.A. au declarat război României, Detașamentul Halpr” (13 bombardiere ConsolidatedB‑24 Libertador/,Liberator) a decolat de pe aerodromul Şcolii militarebritanice de antrenament de la marginea localităţii egiptene Fayd, dinapropierea canalului Suez (la 11 iunie 1942, orele 22.30), şi a efectuat, adoua zi, 12 iunie, primul raid în România (şi în Europa, după intrarea S.U.A.în război), acţiunea constituind şi prima utilizare a bombardierului respectivşi ,,botezul focului” pentru echipajele americane, potrivit istoricului potrivit Alesandru Duțu.

Din cauza distanţeimari pe care au avut-o de parcus, dar a numărului mic de avioane, raidul s‑aterminat cu un fiasco, fiind trecut sub tăcere de oficialitățile americane. Larându-le, autoritățile germane și române, nefiind interesate să se afle căaviația americană era în măsură să execute bombardamente asupra unor obiectivedin Europa, nu au consemnat evenimentul în comunicatele oficiale de război.

6 iunie 1944: ZiuaZ sau Debarcarea din Normandia

Operațiunea Neptun,cunoscută și ca Debarcarea din Normandia, a fost asaltul și operațiunileamfibii din timpul Operațiunii Overlord declanșată de aliații occidentalipentru deschiderea celui de-al doilea front în timpul celui de-al Doilea RăzboiMondial.

Ziua Z inițialăpentru declanșarea operațiunii (5 iunie) a fost amânată cu 24 de ore, pentru 6iunie 1944.

6 iunie: SUA au declarat război României şi Bulgariei (5)

Debarcarea din Normandia, foto arhivă

Citește și: 75 de ani de la D-Day. Alături de alţi 1.000 de luptători aliaţi, 41 de paraşutişti militari români recreează saltul uriaş al debarcării din Normandia

Factoruldeterminant pentru stabilirea datei debarcării a fost prognoza meteo. Înaceastă fază a războiului, submarinele germane fuseseră alungate dinAtlantic, iar stațiile lor meteorologice din Groenlanda au fost închise.Aliații au reușit să aibă avantajul de a fi singura tabără care cunoșteacondițiile meteo din Atlantic, ceea ce avea să se dovedească decisiv.

Atacul inițial aavut două faze: o debarcarea a parașutiștilor americani și britanici (printreei se afla și un batalion canadian) la scurtă vreme după miezul nopții și odebarcare amfibie a infanteriștilor și diviziilor blindate aliate pe plajeleFranței, care a fost declanșată la ora 06:30. Operațiunea a presupustranspotarea a numeroși soldați și a unei uriașe cantități de materiale dinAnglia și Țara Galilor cu ajutorul avioanelor de mare capacitate și a vaselorcomerciale, cât și asigurarea condițiilor pentru desfășurarea cu succes a debarcărilor– asigurarea superiorității aeriene și maritime totale în zona CanaluluiMânecii, cât și sprijinirea infanteriei debarcate prin intermediulbombardamentelor aeriene și navale.

6 iunie 1963: s-anăscut actorul Adrian Titieni

6 iunie: SUA au declarat război României şi Bulgariei (6)

Adrian Titieni

Născut la Bistrița,Adrian Titieni a urmat cursurile Universității Naționale de Artă Teatrală șiCinematografică „I.L Caragiale” din Capitală și a absolvit, în cadrul aceleiașiuniversități, cursurile postuniversitare de Regie și Montaj Film și TV. Între1999-2000 a ocupat funcția de director al Studioului Cassandra (UNATC).

De asem*nea, AdrianTitieni, care este membru fondator al Fundației Române pentru Educație șiEducatori, a fost căsătorit cu Adriana Irmescu, cu care are doi copii.

Din filmografia saamintim: „Pas în doi”, „Față în față”, „Moartea domnului Lăzărescu”, „Restul etăcere”, „Fructul oprit”, „Ilegitim” și „București NonStop”.

6 iunie 2005: Amurit actrița Anne Bancroft

Născută la 17septembrie 1931, Anne Bancroft a debutat în anul 1952 cu filmul „Don't Botherto Knock”. A cunoscut succesul cu filmul „The Graduate/Absolventul”.

Ulterior, a jucatși în „Two for the Seesaw/ Doi pe-un balansoar”, rolul interpretat aducându-iși premiul Tony pentru cea mai bună actriță în rol principal. A fostrecompensată cu premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în urma distribuiriisale în filmul „The Miracle Worker/ Miracol în Alabama”.

6 iunie: SUA au declarat război României şi Bulgariei (7)

Anne Bancroft, foto Facebook

Din anul 1964 pânăîn 2005 a fost căsătorită cu regizorul și actorul american Mel Brooks.

Din filmografia saamintim: „Great Expectations/ Marile speranțe”, „How to Make an AmericanQuilt/Cum să faci o cuvertură americană”, „To Be or Not to Be/ A fi sau a nufi” și „Heartbreakers/Cum să cucerești bărbații”.

Citește și: Cele 10 porunci ale exilatului român conform lui Ion Raţiu: „Fii mândru că esti român. Afirmă-te întotdeauna ca atare. Suntem un popor nobil, vechi”

6 iunie 2012: RegeleCharles al Marii Britanii, pe atunci prinţ, a vizitat România

6 iunie: SUA au declarat război României şi Bulgariei (8)

Regele Charles, foto arhivă

Regele Charles, în2012 prinţ, a efectuat o vizită în România la 6 iunie 2012, în cadrul căreia afost primit de președintele de la acea vreme, Traian Băsescu, și deprim-ministrul Victor Ponta.

Monarhul deține ocasă la Viscri, care este numită „Casa prințului”.

6 iunie 2021: Larisa Iordache medalie de aur la bârnă, la CM de gimnastică de la Cairo

Larisa Iordachea obținut cea mai mare notă la această probă, 13.366,și a câștigat medalia de aur. De asem*nea, este cea de-a doua medalie obținută de Larisa Iordache la această Cupă Mondială. În luna decembrie a anului 2021,gimnasta a anunțat că se retrage din activitatea sportivă.

Fosta gimnastă a câştigat de şapte ori aurul european şi de două ori argintul mondial.

6 iunie: SUA au declarat război României şi Bulgariei (9)

Larisa Iordache , foto arhivă

Citește și: 4 aprilie 1944, ziua în care aproape 3.000 de bucureșteni au fost uciși în primul bombardament al aviației anglo-americane asupra Bucureștiului VIDEO

Florentina Grigore

Citește mai multe despre: suacarolion raţiu

6 iunie: SUA au declarat război României şi Bulgariei (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fr. Dewey Fisher

Last Updated:

Views: 6105

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fr. Dewey Fisher

Birthday: 1993-03-26

Address: 917 Hyun Views, Rogahnmouth, KY 91013-8827

Phone: +5938540192553

Job: Administration Developer

Hobby: Embroidery, Horseback riding, Juggling, Urban exploration, Skiing, Cycling, Handball

Introduction: My name is Fr. Dewey Fisher, I am a powerful, open, faithful, combative, spotless, faithful, fair person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.